Juhlakirja: Katso tätä rantaa – Lestadiolaisen herätyksen vaiheita Pateniemessä

Pateniemen Rauhanyhdistyksen 90-vuotisjuhlakirja julkaistaan syyskuussa 2024. Kirja kertoo lestadiolaisen herätyksen tulosta paikkakunnalle ja sen vaiheista lähes puolentoista sadan vuoden ajalta.

Kirja on kovakantinen n. 230 sivun (19×23 cm) laadukkaalle paperille painettu värikkäästi kuvitettu teos, jossa yhdistyksen väen elämä ja ajankuva virtaa kiehtovina tarinoina ja sulautuu Pateniemen alueen mielenkiintoiseen sahahistoriaan.

Kirjan ennakkomyynnin hinta on 30€. Toimitusvaihtoehtoina nouto Pateniemen Rauhanyhdistykseltä tai kotiin toimitus (5,90€).

Jos tilaat vähintään kolme kirjaa, kotiintoimitus ilmaiseksi!

Lue lisää

30,00

Kuvaus

Haukiputaan pitäjän Pateniemen kylä syntyi alueella toimineen laivavarvin ympärille 1800-luvun puolivälin jälkeen. Purjelaivarakennuksen loputtua paikalle rakennettin höyrysaha. Saha keräsi työntekijöitä laajalti Oulun ympäristöstä ja koko Pohjois-Suomesta. Samaan aikaan pohjoisesta leviävä väkevä lestadiolainen herätys saavutti Oulun seudun.

Sahan työntekijöiden joukossa oli lestadiolaisia, jotka ryhtyivät kokoontumaan yhteen kuulemaan Jumalan sanaa ja laulamaan. Seuratoiminta vilkastui, kun Pateniemen sahalle tuli uskovainen sahanhoitaja, joka ryhtyi organisoimaan lestadiolaisten paikallista toimintaa. Kun seuraväkeä alkoi olla niin paljon, eivät he enää sopineet pirtteihin, syntyi oman toimitilan tarve.

Oman talon rakentaminen edellytti järjestäytynyttä yhdistystoimintaa. Pateniemeen perustettiin rauhanyhdistys 90 vuotta sitten keväällä 1934. Oman toimitalon rakentaminen käynnistyi heti ja talo valmistui ennen sota-aikaa.

Kirja kertoo Pateniemen lestadiolaisuuden vaiheet pienestä sahakylän siionista moderniksi kaupunkirauhanyhdistykseksi, jolla on ajanmukainen toimitalo ja monipuoliset toimintamuodot. Teksti antaa värikkäin lainauksin kuvan siitä kehityksestä, mitä vuosikymmenien aikana on tapahtunut. Myös kirjan monipuolinen kuvitus kertoo ajan kulumisesta.